Grans parcs i jardins, un estiu verd sense eixir de València

València conta amb més de tres-cents parcs i jardins d’entre els que, per les seues dimensions i equipaments, 14 són considerats grans parcs i jardins de ciutat. Són espais verds urbans, alguns històrics, uns altres de més recent creació, però que en tot cas produïxen beneficis socials més enllà dels purament ambientals i que poden acollir múltiples usos en un mateix lloc: culturals, esportius o lúdics.

 

Les anàlisis dutes a terme en el Pla Verd i de la Biodiversitat de València conclouen que el 82% de la població de València té un gran parc o jardí no més enllà d’un quilòmetre de distància de la seua casa. No hi ha dubte que els grans parcs i jardins fan més suportable l’estiu a la ciutat. Vos deixem una selecció de diferents plans dels quals gaudir en alguns d’estos grans espais verds segons les característiques analitzades en cadascun d’ells.

Parc Central

Plans en família

 

Tot parc o jardí té el potencial de ser un lloc per a fer plans al costat dels xiquets i xiquetes de la família, però hi ha alguns que pel seu equipament i característiques s’adapten perfectament als seus gustos. Amb les temperatures estiuenques les zones d’aigua cobren protagonisme i es convertixen en un dels elements més buscats.

 

El Parc Central, ha tingut en compte el paisatgisme aquàtic i recrea un variat repertori de les formes de l’aigua en un recorregut per fonts, canals, cascades, làmines i espills d’aigua. A l’estiu la làmina d’aigua (dolls verticals) és el lloc preferit dels més xicotets per a refrescar-se i els ofereix espai per a la diversió i el joc infantil. També alberga una zona destinada al joc amb rocòdrom i un gran tobogan.

 

El Parc de Benicalap compta amb parcs infantils innovadors i una piscina pública descoberta amb quatre tobogans, un parc multiaventura aquàtic i un parc d’aigua infantil, a més de la piscina per a adults.

 

El Jardí de Vivers (Jardins del Real) és el segon més gran i també ofereix un lloc molt interessant amb una àmplia zona de jocs infantils, una pista de patinatge al voltant de circuit de carrers que formen el seu conegut Parc de trànsit i educació viària.

 

I no podia faltar en els plans familiars parlar del Jardí del Túria que per la seua extensió i els seus diferents trams amb presència de parcs infantils ofereix totes les possibilitats perquè els xiquets i xiquetes passen una estona divertida.

 

Parc de Benicalap

Plans culturals

 

Els Grans Parcs i Jardins de la ciutat també servixen d’entorn per a multitud d’esdeveniments culturals. Un dels més veterans és La Filmoteca d’Estiu, del 5 d’agost al 3 de setembre, el cinema d’estiu que s’instal·la cada any sota el Palau de la Música (Jardí del Túria).

 

Als Jardins de Vivers trobem els concerts de la Fira de Juliol i ja a l’agost Nits a Vivers que continuarà omplint de música les nits d’estiu amb concerts com el de Loquillo, Ana Torroja o la Casa Azul, entre altres. Estos són només alguns exemples de plans d’estiu amb la cultura de rerefons en els nostres grans parcs i jardins. 

 

També hi ha grans parcs que alberguen museus d’interés com el Museu de Ciències Naturals de Vivers o el Jardí Botànic de la Universitat de València que és en si mateix un museu viu. Este estiu la seua sala d’exposicions alberga les aquarel·les botàniques de José Saborit i també es pot visitar el projecte expositiu Life Wins! de Cachetejack.

 

El Parc de l’Hospital també respira cultura perquè servix d’unió entre dos espais de referència com són la Biblioteca de l’Hospital i el MUVIM.

Palau de la Música

Plans esportius

 

Si el que volem és exercitar el cos, els nostres grans parcs i jardins oferixen múltiples possibilitats. Destaquem les diferents instal·lacions esportives del Jardí del Túria, el parc urbà més gran d’Espanya, on practicar esports d’equip. Compta amb camp de rugbi, de futbol, beisbol i un estadi d’atletisme. El seu ‘Circuit 5K’ està especialment dissenyat per al running. I també disposa de carril bici al llarg dels seus 9 km de longitud. A més, compta amb dues zones per a practicar el skateboarding i fins amb un minigolf.

 

Més enllà del Jardí del Túria hem de destacar en este aspecte tres grans parcs que tenen associat un poliesportiu. És el cas del Parc d’Orriols que compta amb pistes de tennis, pàdel i dues piscines climatitzades; Marxalenes amb pistes de pàdel cobert, tennis i camp de futbol; i Benicalap que té camp de futbol, frontó, pista de tennis i de bàsquet, a més de la piscina descoberta.

 

Jardí del Túria

Plans contemplatius

 

I com no sols d’acció viuen les persones, els grans parcs i jardins de València també oferixen espai per a la calma, la reflexió i el descans. Qualsevol racó verd és bo per a desconnectar per uns minuts del tràfec de la ciutat, però hi ha alguns espais que conviden especialment al relax. És el cas del Parc de la Rambleta, un espai verd que s’assembla al que seria un ecosistema fluvial natural, amb molta ombra en la qual la connexió amb la naturalesa i les condicions d’humitat i temperatura són molt agradables.

 

El Jardí Botànic per la frondositat de la seua vegetació, l’ombra i la tranquil·litat seria un altre dels jardins que podríem qualificar d’especialment tranquils.

 

El Jardí de Monforte, últim jardí historicoartístic del segle XIX que queda a la ciutat de València és ideal per al passeig i el repòs, el seu estil neoclàssic li confereix un gran valor estètic i naturalista. 

 

També és recomanable en este cas el Jardí d’Ayora, situat en una zona tranquil·la, té un ambient seré, ideal per a passejar, destaca la seua frondosa vegetació i arbredes amb grans exemplars. El Jardí de Polífilo, per la zona en la qual es troba, entre Beniferri i Benicalap, també resulta d’una tranquil·litat destacable.

 

Estes són només algunes alternatives estivals que oferixen els nostres grans parcs i jardins. Conéixer la seua diversitat de paisatges i de visitants t’obri a un món de possibilitats que en moltes ocasions no arribem a dimensionar. 

 

Ara ja no hi ha excusa per a passar un estiu verd a València sense necessitat d’eixir de la ciutat.

Parc de la Rambleta