Miguel Monkc: “M’encantaria dissenyar una València amb els terrats verds”

En el redisseny de les ciutats ja no sols intervenen professionals de l’arquitectura, l’enginyeria o l’urbanisme. Les creacions de dissenyadors i il·lustradors són, a vegades, idees visionàries del que en un futur vindrà. Així pensa Miguel Monkc (l’Havana, 1991) dissenyador gràfic i il·lustrador que va arribar de Cuba fa tres anys per a exportar tota la seua creativitat des de Ciutat Vella.

Miguel Monkc

Miguel Monkc és hui reconegut a tot el món, les seues il·lustracions han aparegut en capçaleres com el New York Times, The Times, The Guardian o revistes com Nature o Gràffica. I tot este boom es va iniciar a València. L’anunci de la designació com a Capital Mundial del Disseny va fer que la triara per a complementar els seus estudis de disseny. A la seua arribada li va impactar el verd de la ciutat, els carrers empedrats que li recordaren la seua Havana natal i l’amable que és el disseny de la ciutat per a vianants i ciclistes, però el que realment li va marcar va ser el Jardí del Túria, perquè suposaria un curiós aprenentatge per a ell.

 

Conta Miguel Monkc que va arribar al màster quan el curs ja havia començat i havia d’entregar ràpidament un mapa de València il·lustrat. Portava només tres dies a la ciutat i va tirar mà de Google Maps per a fer-se una idea de com era la ciutat. Poc després d’entregar el treball el professor el va cridar al seu despatx i va aprendre el que assegura, va ser una de les lliçons més importants de la seua carrera. “Vaig presentar un mapa de València amb un riu ple d’aigua, barques i ànecs (es riu). Vaig aprendre per sempre que un il·lustrador ha d’experimentar les coses abans de dibuixar-les. El professor em va convidar que visitara ‘el riu’ i vaig quedar fascinat pel que allí vaig trobar“.

Miguel Monkc

Si Miguel Monkc poguera redissenyar la ciutat li agradaria que les cobertes vegetals colonitzaren els terrats i terrasses de València. També adora els arbres, l’encantaria poder acariciar les seues fulles des de la finestra de sa casa. Es va dur un bon disgust quan va veure que havien desaparegut alguns exemplars en la Plaça del Mercat. Assegura que no li agraden els skylines per a identificar a les ciutats, diu que València té un característica fonamental que es veu des del cel i que és molt més atractiva que un skyline. “Si dibuixe una serp verda i tres punts pots reconéixer de seguida que es tracta d’un esquema de València”.

 

De nou fa referència al Jardí del Túria. Més enllà de l’antic llit del riu, li agrada visitar el Jardí Botànic, el Jardí de les Hespèrides, però si haguera de triar el seu lloc verd favorit de València seria la Devesa del Saler. “És un espai tranquil, frondós i molt inspirador, estic enamorat d’eixe lloc”.

Miguel Monkc
Miguel Monkc

Opina que la recentment designació de València com a Capital Verda Europea 2024 és un premi per a tots els veïns i veïnes de València que fa dècades es van oposar al fet que pel riu Túria passara una autopista. Persones, que sense saber-ho, van ser visionàries. Ara, la seua percepció de futur acaba de ser reconeguda. 

 

Miguel Monkc considera que València està molt viva i en un bon moment per a la il·lustració i el disseny. Destaca algunes figures del sector que li agraden com Laura Pérez, Víctor Visa o Miguel Hache.

 

L’estil de Miguel Monkc beu de la Bauhaus, el disseny escandinau i el cartellisme polonés dels anys 60. “És un tipus de disseny molt expressiu, conceptual i atrevit. Ara em sent feliç fent il·lustració editorial i disseny comercial. Estic vivint una etapa colorista, deixant a poc a poc el negre per a aportar més color a la meua obra“, conclou.

Miguel Monkc